Exodus 19: 1-19a Verschijning van de HEER op de Sinai

Roelf Roelfs 

Gospeldirigent / Organist 

 

Exodus 19:1-9a

Verschijning van de HEER op de Sinai

1 In de derde maand, op precies dezelfde dag dat ze uit Egypte waren weggetrokken, kwamen de Israëlieten in de Sinaiwoestijn. 2 Ze waren vanuit Refidim verder getrokken en in de Sinaiwoestijn gekomen. Daar sloegen de Israëlieten hun kamp op, vlak bij de berg. 3 Mozes ging de berg op, naar God. De HEER riep hem vanaf de berg toe: ‘Zeg tegen het volk van Jakob, laat de kinderen van Israël weten: 4“Jullie hebben gezien hoe ik ben opgetreden tegen Egypte, en hoe ik je op adelaarsvleugels gedragen heb en je hier bij mij heb gebracht. 5 Als je mijn woorden ter harte neemt en je aan het verbond met mij houdt, zul je een kostbaar bezit voor mij zijn, kostbaarder dan alle andere volken – want de hele aarde behoort mij toe. 6 Een koninkrijk van priesters zul je zijn, een heilig volk.” Breng deze woorden aan de Israëlieten over.’ 7 Mozes ging terug, riep de oudsten van het volk bijeen en deelde hun alles mee wat de HEER hem had opgedragen. 8 En het hele volk antwoordde als uit één mond: ‘We zullen alles doen wat de HEER heeft gezegd.’ Mozes bracht het antwoord van het volk aan de HEER over, 9 waarop de HEER tegen hem zei: ‘Ik kom naar je toe in een donkere wolk, dan kan iedereen het horen wanneer ik met je spreek en zullen ze voor altijd vertrouwen in je hebben.’

Uit: De Nieuwe Bijbelvertaling © 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap 

 

Het volk was in Refidim, de plaats waar geen water was, waar geen water is daar groeit niets, daar wordt alles dor en komt niets tot leven. Men moet dus op pad. En men trekt de woestijn in, is dat dan een verstandige keuze? Van een plek zonder water naar de woestijn?

En dan laat God het volk in de persoon van Mozes Hem opzoeken. Je bent zonder water en in de woestijn wel heel ver weg van een gezond leven. Dus God roept ons op om naar de berg te komen. Daar kun je als een berg tegenop zien als je je al een tijdje niets van hem hebt aangetrokken. (ken je dat, dat je beloofd hebt om een keer op visite te komen en dat dan uitstelt en uitstelt en eigenlijk wordt het steeds moeilijker om echt op visite te gaan, want hoe leg je uit dat je al die tijd niet aan hem hebt gedacht). We moeten dus zelf op pad, zelf actie ondernemen.

En er staat niet dat Mozes de vlag op de top heeft geplaatst van de berg, maar er staat dat God hem al toe riep. Dus zodra wij de moeite nemen om richting God te gaan, zal God ons tegemoet komen (net als de Vader van de verloren zoon en net zoals dat Jezus wakker wordt en ingrijpt wanneer de boot dreigt te vergaan in een storm)

Hij zegt tegen ons, via Mozes aan het volk, jullie kennen me toch, Ik heb jullie zo vaak gered, luister toch naar mij. Ik heb je uit moeilijke situaties gered (Egypte), Ik heb jullie onderweg beschermd, ik heb jullie tot hier gebracht in veiligheid. Ik heb je beschermd tegen alles. Ik heb je als op adelaarsvleugels gedragen. (nou is knap veilig).

God zegt tegen ons, dat we Zijn kostbaarste bezit zijn als we naar Zijn wil leven. Hem behoort alles toe en kan doen wat Hij wil, maar geeft ons de keus of we bij Hem willen horen of dat we dat niet willen. We zullen de keuze moeten maken. Het volk van toen heeft ervoor gekozen om volgens de regels van God te leven en Hem te dienen. God geeft ons een teken van Zijn aanwezigheid, hij wijst ons de weg door de woestijn als een donkere wolk. Waarom nu een donkere wolk. Het is een onlogisch een donkere wolk te vinden in de woestijn; Da’s vreemd. Of niet? Wellicht betekent het dat die donkere wolk ons water kan brengen wanneer we het maar nodig hebben ook al zit je ver in de woestijn. Een waterbrengende wolk wanneer je water om van te leven nodig hebt. Levend brengend water wat je weer uitzicht geeft op een betere toekomst wanneer je zelf in de woenstijn leeft.

Exodus gaat verder met dat het volk de kleren moet wassen e.d., dit doet me dan denken aan het badwater Siloam, waar de blindgeborene weer kan zien, de man die door Jezus eerst nog met slijk op zijn ogen was weggestuurd. Ben je blind door de waan van alle dag en de verleidingen van alle dag, maar dan staat de Siloam (de gezondene), de donkere-regen-wolk in de woestijn klaar om te voorzien van echt leven.

Design by: www.diablodesign.eu